Kontakt

Adresse
Aller Media A/S
Havneholmen 33
1561 København V

Tlf: 72 34 20 00

Mad som nydelse eller som farlig gift

Danskernes madoverbevisninger kan inddeles i fire kategorier, hvor forbrugeren oplever mad enten som benzin for kroppen, som luksuriøs nydelse, som helbredende medicin eller som farlig gift. Ved at tage aktiv stilling til, hvilken madoverbevisning dit fødevareprodukt mest naturligt passer ind under, kan du målrette din kommunikation med troværdige og relevante salgsargumenter.

1.  Mad som benzin for kroppen 

Uden mad og drikke duer helten ikke. Der skal energi og protein til at holde os kørende, og for mange mennesker – de fysisk aktive, de praktisk orienterede, de travle – er den hurtige og nemme, men også vedvarende energi, det vigtigste forbrugsmotiv, når de står og skal vælge mellem de mange produkter på hylderne.
Eksempler på fødevareprodukter: Groft brød. Havregryn. Powerbars. Convenience/semi-convenience food. Ready to go-produkter (fx cherrytomater pakket i praktisk bæger med låg, som kendes fra fast food-kæder)

2. Mad som luksuriøs nydelse

Den kvalitetsbevidste forbruger – gourmeten, æstetikeren, livsnyderen – drages mod produkter, der taler til sanserne og kæler for sjælen. Her lægges der vægt på det gode håndværk, velsmag og det visuelle aspekt – og mindre vægt på faktorer som pris, fedtprocent og om produktet er lettilgængeligt.
Eksempler på fødevareprodukter: Premium-produkter. Chokolade. Delikatesser. Slow food.

3. Mad som helbredende medicin

Når en særlig råvare udpeges som enten anti-inflammatorisk eller brainfood, kan det måles direkte på salgstallene i supermarkedet. Pludselig drikker de mest helsebevidste af os fx ingefærshots og spiser store håndfulde af friske blåbær! Denne type forbrugere følger opmærksomt med, når fødevareeksperter rådgiver omkring mad, der styrker vores immunforsvar og forebygger eller endda bekæmper alvorlige sygdomme.
Eksempler på fødevareprodukter: Superfoods (fx quinoa, gojibær, chiafrø). Mejeriprodukter med probiotika. Ingefærshots. Functional food.

4. Mad som farlig gift

Nogle har en decideret allergi eller intolerans, mens andre er hoppet med på en bølge af frygt for særlige ingredienser, som de betragter som sundhedsskadelige eller på anden vis uhensigtsmæssige for kroppen og/eller klimaet og miljøet. Der er for tiden en øget interesse for produkter, der er fri for ”giftige” eller uønskede ingredienser som fx gluten, laktose, e-numre, sukker eller animalske bestanddele.Eksempler på fødevareprodukter: Glutenfrit brød. Soja-, ris- og mandelmælk. Sukkerfri slik. Økologiske/biodynamiske produkter. Veganske produkter, der ligner kød eller ost.

***

Af Iben Rouw, cand.comm. og chefredaktør for AllerMad

 

Kilde: Danmarks største kvindestudie, ‘Alt om kvinder’, som er lavet af Aller Media i samarbejde med Bauer Media, Matas og Concept. Bag undersøgelsen står Ph.d. i forbrugeradfærd, Heidi Boye, der også er Strategisk Chef i Aller Media. Har du brug for mere data fra undersøgelsen, så kontakt Heidi på heidi.boye@aller.com.